Mrożenie żywności to nie tylko sposób na przedłużenie jej trwałości, ale także metoda na zachowanie pełni smaku i wartości odżywczych. Dowiedz się, co warto mrozić latem, by cieszyć się tymi produktami poza sezonem oraz jakie technologie lodówek Samsung umożliwiają mrożenie naszych ulubionych produktów.
Przedłuż smak lata
Latem warto zamrozić sezonowe owoce i warzywa, aby cieszyć się nimi jesienią. Idealnie nadają się do tego jagody, borówki, maliny, brzoskwinie, czereśnie czy truskawki, ale też inne owoce czy warzywa.
Zamrażając te produkty, można później przygotować pyszne koktajle, sosy czy zupy długo po zakończeniu sezonu. Dodatkowo, oto przydatny trik: zamroź owoce, takie jak jagody i winogrona, w foremkach na lód. Te mrożone owocowe kostki można dodawać do wody lub drinków, aby uzyskać orzeźwiający smak w upalne dni.
Nowoczesne technologie mrożenia
Skoro już wiemy, że warto mrozić produkty spożywcze, przyjrzyjmy się współczesnym technologiom, które ten proces znacząco upraszczają. Przykładowo, system Twin Cooling Plus™ w lodówkach Samsung utrzymuje optymalną temperaturę i wilgotność zarówno w lodówce, jak i zamrażarce. Technologia ta korzysta z dwóch niezależnych obiegów powietrza, co zapobiega mieszaniu się zapachów i pozwala na zachowanie naturalnego aromatu przechowywanych produktów. Funkcja ta pozwala także, aby nawet najmniej trwałe owoce i warzywa – mogły pozostać świeże 2x razy dłużej[1]. Ważna jest także funkcja No Frost, eliminująca problem nadmiernego oszronienia i oblodzenia zamrażalnika.
Lodówki Samsung umożliwiają też szybkie mrożenie, dzięki zastosowaniu technologii Power Freeze – przez 50 godzin w zamrażalniku będzie utrzymywać się minimalna temperatura. Warto pamiętać, że im krócej przebiega proces zamrażania, tym lepsza jest później jakość produktów.
Z kolei lodówka z technologią Cool Select+ umożliwia przechowywanie różnych produktów spożywczych w optymalnej dla nich temperaturze. Użytkownik za pomocą jednego dotknięcia może zmienić jedną z komór zamrażalnika w chłodziarkę, wybrać tryb schładzania lub lekkiego zmrażania.
Nowoczesna technologia została stworzona, aby wspierać domowników, dbając o ich wygodę, ale także zdrowie. Systemy mrożenia i zamrażania żywności nie tylko pozwalają cieszyć się ulubionymi owocami i warzywami przez cały rok, ale niska temperatura i opcja szybkiego chłodzenia zapobiegają namnażaniu się bakterii, odpowiedzialnych za psucie się żywności.
[1] Na podstawie niezależnych testów Intertek w porównaniu do konwencjonalnego systemu chłodzenia w lodówkach Samsung.